headerbeeld_blog_financial_controller

Wat doet een Financial Controller?

Overweeg jij om in de wereld van Finance te gaan werken en zie je een carrière als Financial Controller wel zitten? Great! Wij vertellen je graag wat de functie van een Financial Controller inhoudt, wat hij of zij bij een bedrijf doet, wat een Financial Controller verdient en hoe je er een wordt. Heb je daarna nog vragen? Dan kan je die uiteraard altijd aan ons stellen.

Wat is een Financial Controller?

Een Financial Controller, ook wel een Finance Controller of Financieel Controller, is een heuse expert op het gebied van finance. Hij of zij adviseert het management van een organisatie bij financiële, strategische en bedrijfskundige vraagstukken. Daarin vervult de Finance Controller dus een belangrijke en waardevolle rol in het bestuur van de organisatie.

Een Finance Controller heeft een diverse functie en een veelzijdig functieprofiel. Er wordt immers gewerkt met de gehele financiële administratie van de organisatie. Voor deze functie moet je dan ook over diverse competenties beschikken. Competenties van een Financial Controller zijn onder andere analytisch denken, goed met cijfers overweg kunnen, communicatief vaardig zijn, vooruitstrevend zijn en zelfstandig kunnen werken. Met de komst van steeds meer data wordt IT-vaardigheid ook een steeds belangrijkere competentie.

 

Wat doet een Financial Controller?

Een Financieel Controller heeft diverse taken en verantwoordelijkheden. Hij of zij heeft de rol van adviseur naar het management toe, en adviseert hen daarbij over financiële en strategische vraagstukken. Andere werkzaamheden van een Financial Controller zijn:

  • Het opstellen van jaarrekeningen, begrotingen en winst- en verliesrekeningen
  • Het analyseren van financiële resultaten
  • Het vaststellen van de budgettering
  • Het opstellen van KPI’s
  • Het beheren en optimaliseren van de administratie
  • Rapportages opstellen voor het management en deze rapporteren
  • Het signaleren van financiële ontwikkelingen en deze benutten

Wat verdient een Financial Controller?

Het salaris van een Financial Controller is enorm afhankelijk van de werkervaring en de opleiding van de persoon in kwestie. Zo verdient een Financial Controller bij een groot bedrijf aanzienlijk meer verdienen dan een starter bij een MKB-partij. Het senioriteitsniveau, het type bedrijf en de opleiding spelen dus een grote rol.

 

Hoe word ik een Financial Controller?

Er zijn diverse opleidingen die je kunt volgen om Financial Controller te worden. De meeste mensen in deze functie hebben een bachelor of master in een economische richting, veelal Accountancy, Bedrijfskunde of Bedrijfseconomie. Ook bestaan er specifieke opleidingen die je na een hbo-bachelor kan volgen om Finance Controller te worden.

 

Aan de slag als Financial Controller

Financial Controller word je niet van de een op de andere dag. Het is al een hoge functie waar je vaak al een behoorlijk senioriteitsniveau voor nodig hebt. Een junior of medior die ambieert om Financial Controller te worden, zal vaak instappen in een functie als Assistent Controller of Junior Financial Controller. Eenmaal Financial Controller, kan je nog doorgroeien naar een functie als Manager.

Ook kan je op interim basis aan de slag als Financial Controller. Bij Dari Finance detacheren wij onze collega’s naar functies als die van een Finance Controller, zowel op junior-, medior-, senior- als assistentniveau. Hierdoor krijgen medewerkers de kans om bij veel bedrijven binnen te kijken en zo ervaring op te doen. Dit is tevens een interessante manier om je netwerk uit te bouwen. Benieuwd om aan de slag te gaan als Financial Controller? Stuur dan een open sollicitatie naar ons!

Wil jij aan de slag als Financial Controller?

Stuur ons dan een open sollicitatie